Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ)  осъди Министерството на вътрешните работи

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ)  осъди Министерството на вътрешните работи
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти осъди МВР заради Кенаров

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ)  осъди Министерството на вътрешните работи (МВР) по случая с журналиста Димитър Кенаров, който бе арестуван и обичай, до момента в който отразяваше митинга против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев на 2-ри против 3-ти септември 2020 година. 

Административен съд  - София град е задължил Министерство на вътрешните работи да даде на АЕЖ всички материали от вътрешната инспекция по дейностите на полицията по отношение на журналиста. 

Делото е формирано, откакто министърът на вътрешните работи по това време - Христо Терзийски - оставя без отговор заявката, с което от АЕЖ желаят материалите от инспекцията по случая. В същото време от тогавашни медийни изявления излиза наяве, че инспекцията е завършила, само че без обявяване на резултатите. 

По делото против Министерство на вътрешните работи пред Административен съд - София град АЕЖ-България е представлявана от юрист Александър Кашъмов, който е началник на правния екип на “Програма достъп до информация ”. 

В решението си Съдът анулира безмълвния отвод и задължава Министерство на вътрешните работи да даде информацията. Мотивите му са, че тя е обвързвана с публичния живот в страната и ще помогне на обществото да си сформира мнение за активността на Министерството на вътрешните работи. Освен това информацията би съдействала за откриване на “корупция и на корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността ”. 

От АЕЖ напомнят, че през февруари 2021 година прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая, базирайки се на показанията на очевидец, обадил се в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелства, че е видял по малкия екран по какъв начин Кенаров се съпротивлявал на служителите на реда.
Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се афишират случаи на похищения над публицисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР